Jutut

Avainsanat

Tuoreimmat

Peikonlehden pistokkaita juurtumassa kahdessa lasissa

Ensitreffit alttarilla sosiologin silmin, jakso 8: Täydelliset pyöreät kivet pitää jättää päälle

Kirjoittajalta Anu Katainen 21.10.2020

Ensitreffit alttarilla -sarja saattaa vaikuttaa tylsältä. Kaavamaisuus ja tavallisuus johtuvat siitä, että tällä hetkellä vallitseva elämäntapa on varsin tylsä. Elämämme ovat samankaltaisia, ja myös kotimme ovat toistensa kopioita. Mistä siis syntyy kuvitelma siitä, että olemme yksilöllisiä ja ainutlaatuisia?

Peruskoulun tasa-arvokäsitys murroksessa

Kirjoittajalta Salla Myyry 20.10.2020

Suomessa on pitkään ajateltu, että peruskoulu tuottaa itsestäänselvästi tasa-arvoa. Uusin opetussuunnitelma asennoituu sukupuolinormeihin kriittisesti, eikä se oleta koulutuksen edistävän tasa-arvoa luonnostaan. Tasa-arvotulkinnat ovatkin muutoksessa. Miten tasa-arvoa tulisi koulussa lähestyä, jotta koulu lisäisi tasa-arvoa epätasa-arvon sijaan?

Kuohuviinilasit

Ensitreffit alttarilla sosiologin silmin, osa 7: Juhannusheiloja ei oo paljoo ollut, nyt on

Kirjoittajalta Anu Katainen 14.10.2020

Alkoholi kuuluu perinteiseen suomalaiseen juhannukseen, mutta Ensitreffien juhannusjaksossa ei humalluttu. Alkoholittomasta kuohuviinistä syntynyt tilanne Juuditin ja Tommin välillä tarjosi silti erinomaisen esimerkin juomisen vahvoista sosiaalisista merkityksistä.

Kuva Kaisaniemestä ja UCL Davisin kampuksella, kummassakin poliisi sumuttaa mielenosoittajia

Elokapinan aktio näyttää miten kuvat politisoivat uusilla tavoilla

Kirjoittajalta Eeva Luhtakallio 8.10.2020

Yhteiskunnallinen osallistuminen on yhä kuvavälitteisempää. Kuvilla voi viestiä tehokkaasti ja niiden merkityksestä kertoo, että suomalainen yhteiskunnallinen keskustelu on pian viikon ajan pyörinyt muutaman kännykkäkameran otoksen ympärillä.

Kesäinen järvimaisema

Ensitreffit alttarilla sosiologin silmin, osa 6: Toisiks parasta on tää luonto

Kirjoittajalta Anu Katainen 7.10.2020

Koronakesänä parien häämatkat suuntautuivat Suomeen mökkimaisemiin. Mökillä oleilun ytimen muodostaa saunominen, ja häämatkasta tulee mieleen seksi, mutta ensitreffien häämatkajaksoissa ei nähty kumpaakaan. Minkälaisia paineita mökkiympäristö aiheuttaa tuoreelle avioparille?

Kommentti: “White trashista” puhuminen ei ole viatonta toimintaa

Kirjoittajalta Veera Adolfsen 3.10.2020

Suomalainen keskustelu “white trashista” on osaksi maailmalta ja historiasta tuttua: monissa maissa valkoista työluokkaa paheksutaan huonosta mausta, juopottelusta, sotkuisuudesta ja moraalisesta epäilyttävyydestä. Puhe white trashista on hierarkkisen eronteon tapa, jolla leimataan tiettyä ihmisryhmää, sanoo keskustelua tutkinut tutkijatohtori Marjo Kolehmainen.

Kuka kuuluu keskiluokkaan? Keskiluokka tilastoissa

Kirjoittajalta Esa Karonen 1.10.2020

Keskiluokasta puhutaan paljon, mutta harvemmin keskustellaan siitä, mitä keskiluokalla tarkoitetaan. Keskiluokka on mahdollista määritellä esimerkiksi tulotason, ammattiaseman tai koulutustason kautta. Käytetyillä määritelmillä on väliä, koska ne vaikuttavat siihen, millainen kuva keskiluokasta syntyy.

Mies ja nainen juttelevat kahvilassa

Ensitreffit alttarilla sosiologin silmin, osa 5: Sie oot jäätävä pönttö

Kirjoittajalta Anu Katainen 30.9.2020

Toimiva vuorovaikutus nähdään parisuhteen kulmakivenä. Ensitreffeissä parien keskinäinen kommunikaatio on suurennuslasin alla. Kyse ei ole vain parien yhteensopivuudesta, vaan kommunikaatiosta ja tunneilmaisusta on tullut nykyajan kulttuurisia pakkoja.

Ammatillisen koulutuksen työelämäkeskeisyys ei enää riitä – työn merkitys on mietittävä uudelleen

Kirjoittajalta Susanna Ågren 29.9.2020

Ammatillinen koulutus on perinteisesti tarjonnut väylän siirtyä nopeasti työelämään, ja se on taannut nuorille ammatillisen osaamisen ja sen kautta turvatun aseman työmarkkinoilla. Nykyisillä työmarkkinoilla ammatillinen tutkinto ei kuitenkaan enää välttämättä takaa nuorille säännöllistä palkkatyötä ja työn kautta rakentuvaa yhteiskunnallista osallisuutta. Millaisia haasteita tämä asettaa ammatilliselle koulutukselle?