Ensitreffit alttarilla sosiologin silmin, osa 4: Miehet hoitaa grillaamisen

Valtaosa suomalaisista kannattaa sukupuolten välistä tasa-arvoa, mutta perinteiset sukupuoliroolit ovat silti vahvasti läsnä heteroparisuhteissa. Ensitreffeissäkin näkyy, miten sukupuoli tuottaa odotuksia kumppanin ominaisuuksista, taidoista ja kiinnostuksen kohteista.

 

Kauden neljännessä jaksossa parit valmistautuivat häämatkaan ja vierailivat ensimmäisen kerran toistensa kodeissa. Sarjassa parit muuttavat yhteen, vaikka tutustuminen on vasta aivan alkutekijöissään. Osallistujien on samaan aikaan tunnusteltava parisuhteen mahdollisuutta ja sovitettava yhteen elämäntapojaan.

Usein arjen jakaminen uuden ihmisen kanssa tuottaa ainakin pieniä haasteita. Sarjassa on aiemmin nähty, miten esimerkiksi erilaiset työajat ja elämänrytmit ovat vaikeuttaneet yhteisen elämän aloittamista. Neljännellä kaudella Petri heräsi aamuvarhaisella urheilemaan ja noudatti tarkkaa ruokavaliota, kun taas Mari arvosti selvästi rennompaa elämää.

Sarjassa on nähty myös, miten hankausta voi syntyä aivan pienistä arkisista asioista. Kukapa voisi unohtaa ensimmäisen tuotantokauden ”oliiviöljy-gatea”, joka liittyi Miian ja Ollin erimielisyyteen oliiviöljyjen laadusta. Parille syntyi pieni kiista myös siitä, pitääkö salaatinlehdet pestä ennen käyttöä. Kolmannella kaudella Tiinan ja Samuelin ostosreissulla keskustelua herätti fetajuusto. Lisäksi sarjassa on nähty tiskikoneen täyttämiseen ja pyykkien ripustamiseen liittyviä erimielisyyksiä.

Kinastelu salaatinlehtien pesemisestä tai astianpesukoneen täyttämisestä lienevät varsin pieniä kupruja yhteiseen elämään totuttelussa. Ensitreffeissä näillä on oma viihdearvonsa, mutta sosiologin silmin nämä kinastelut ovat kiinnostava esimerkki siitä, miten perinteiset sukupuoliroolit määrittelevät edelleen heteroparisuhteita ja kumppaneihin kohdistuvia odotuksia.

Kaksi henkilöä keittiössä. Toinen valmistaa ruokaa ja hymyilee. Toinen istuu pöydällä.

Mies laatoittaa, nainen sisustaa?

Vaikka nykyään ajatellaan, että kotitöiden tulisi jakautua parisuhteen osapuolten välillä tasaisesti, ja että kotityöt kuuluvat kaikille sukupuolesta riippumatta, naiset tekevät silti enemmän kotitöitä kuin miehet. Koti mielletään edelleen enemmän naisen alueeksi, työn maailma taas miesten. Lisäksi kodin sisällä kotityöt jakautuvat edelleen niin sanottuihin miesten ja naisten töihin, vaikka näillä erotteluilla onkin vähemmän painoarvoa kuin ennen.

Sukupuoliroolit ja niihin kohdistuvat odotukset tulivat Ensitreffien neljännessä jaksossa erityisesti esiin Miran ja Matin keskustelussa. Mira kertoi Matille suunnittelevansa grillauspaikan rakentamista pihalleen ja ehdotti sitä yhteiseksi kesäprojektiksi. Mira tuntui olettavan, että Matti ilman muuta laatoittaa pihan ja ryhtyy grillimestariksi. ”Miehet hoitaa grillaamisen”, hän totesi. Kun Matti kertoi, että ei ole kerrostaloasujana tottunut grillaamaan, Mira kuittasi Matin kyllä oppivan.

Koti mielletään edelleen enemmän naisen alueeksi, työn maailma taas miesten.

Saimme myös seurata Emman ja Tuomaksen sanailua tomaattien pilkkomisesta. Emman mielestä Tuomas leikkasi tomaatit väärin päin, ja kertoi “veikkaavansa hyvin vahvasti, että sä et oo hyvä kokki”. Keskustelua käytiin myös sisustuksesta, ja Emma ilmaisi aikeensa sisustaa Tuomaksen asunnon kodikkaammaksi.

Muilla pareilla kotitöihin ja kodin sisustukseen liittyvää sanailua ei ainakaan vielä nähty. Iltalehden otsikossa tosin lietsottiin hieman draamaa kysymällä, miten Juudit reagoi Tommin askeettiseen asuntoon.

Kaksi henkilöä autossa.

Sukupuoliroolit näkyvät siinä, mitä kumppanilta odotetaan

Sosiologi Eeva Jokinen on kirjoittanut teoksessaan Aikuisten arki, miten arjen pienet teot ja valinnat ovat elämän käytännöllistä järjestämistä: kotityöt, asioiden hoitaminen ja arjen suunnittelu tekevät elämästä elettävää. Nämä teot suhteutuvat samalla maailmassa oleviin kulttuurisiin kerrostumiin ja malleihin. Vaikka ihmiset haluisivat irrottautua sukupuolitapaisista käytännöistään, arjen rutiinit, sukupuolittuneet käyttäytymissäännöt ja itsestäänselvyydet naulitsevat meidät helposti paikalleen.

Nokittelu kotitöiden oikeaoppisesta suorittamistavasta uusintaa osaltaan sukupuolittuneita käytäntöjä.

Sukupuolittunut työnjako voi tuntua luonnolliselta ja itselle ominaiselta, ja se ohjaa yhä edelleen helposti naiset keittiöön ja miehet autotalliin. Nokittelu kotitöiden oikeaoppisesta suorittamistavasta uusintaa osaltaan sukupuolittuneita käytäntöjä. Huomautus tomaattien pilkkomisesta, oli se kuinka humoristinen ja kepeä tahansa, toistaa perinteistä oletusta naisista kotitöiden asiantuntijoina.

Sukupuoliroolit tuottavat vahvoja odotuksia parisuhteita ja parisuhdekumppaneita kohtaan, koska ne määrittelevät, miten meidän tulisi olla ja käyttäytyä. Vaikka perinteisiä sukupuolirooleja vastustettaisiin periaatteellisella tasolla, kumppanitoiveissa on samaan aikaan mahdollista olla hyvinkin perinteinen. Miran huomautus grillaamisesta miesten hommana herättää katsojassa kysymyksen, asetellaanko Mattia tiettyyn rooliin tai muottiin sen perusteella, mitä hänen miehenä kuuluisi osata ja mistä hänen tulisi olla kiinnostunut.

Tosi-tv-tiimi odottaa jännityksellä, miten Matin ja Miran suhde kehittyy. Aiempien kausien perusteella voi ennustaa, että odotettavissa on myös lisää kinastelua kotitöistä.

 

***

Sosiologi Anu Katainen ja Ilmiön tosi-tv-tiimi seuraavat Ensitreffit alttarilla -sarjaa viikoittaisissa jaksoanalyyseissä syksyllä 2020. Löydät kaikki sarjassa ilmestyneet jutut täältä.

 

Kuvat järjestyksessä: bannerikuva David Thomaz, tekstin kuvat Nonsap Visuals ja Taylor Smith (kaikki Unsplash)

Kirjoittaja

CV kuva

Anu Katainen

Anu Katainen on sosiologian dosentti ja työskentelee Helsingin yliopistolla. Hänen tutkimuksensa käsittelevät terveyseroja, päihdekulttuureita ja alkoholipolitiikkaa.

 

Lue seuraavaksi

Kirjallisuutta

Attila, Henna & Pietiläinen, Marjut & Keski-Petäjä, Miina & Hokka, Päivi & Nieminen, Markku (2018) Tasa-arvobarometri 2017. Julkaisuja 8/2018. Helsinki: Sosiaali- ja terveysministeriö.

Jokinen, Eeva (2005) Aikuisten arki. Helsinki: Gaudeamus.

 

Avainsanat: ensitreffit alttarilla kotityö parisuhde sukupuoli

– 23.9.2020