Jutut

Avainsanat

Tuoreimmat

Kaksi lasta lukemassa kirjaa pyöreän pöydän ääressä. Taustalla kirjaston hyllyrivejä. Etualalla tuolilla "Pikkuväen kuva-aapinen" kirja.

Kouluttaako peruskoulu keskiluokkaiseen elämäntyyliin?

Kirjoittajalta Jarmo Kallunki 28.5.2025

Sosiologi Pierre Bourdieun mukaan koulu suosii lapsia, joiden perheellä on keskimääräistä korkeampi yhteiskunnallinen asema. Koulu tekee sen tunnistamalla, välittämällä ja palkitsemalla sellaisesta elämäntyylistä, joka on tyypillisempää korkeammissa yhteiskunnallisissa asemissa oleville. Suomassakin on viime vuosina tarkasteltu paljon koululaitoksen keskiluokkaisuutta. Missä määrin Bourdieun ajatukset pätevät suomalaiseen peruskouluun?

Aikuinen opettaa lapselle pianon soittamista. Kuva on otettu heidän olkien takaa. AIkuinen ohjaa lapsen sormia pianon näppäimistöllä.

Pääsykokeella peruskouluun? Painotetun opetuksen oppilasvalikointi haastaa peruskoulun yhdenvertaisuutta

Kirjoittajalta Terhi Pasu 27.5.2025

Yhtenäinen, yhdenvertainen ja kaikille avoin peruskoulu on pitkään ollut suomalaisen koulutuspolitiikan keskeinen tavoite. Peruskoulujen painotettuun opetukseen, kuten musiikki- ja kieliluokille, oppilaat kuitenkin tyypillisesti valikoidaan. Miten suomalaiskaupungit ja niiden peruskoulut kuvaavat painotetun opetuksen oppilasvalikointia ja mitä seurauksia oppilaiden valikoinnilla on?

Leikkipuisto. Puistossa on värikkäitä ja tietokoneteemaisia erikoisleikkivälineitä. Puistossa juoksee lapsia.

Kaksi tarinaa varhaiskasvatuksesta: Universalismi ja markkinalogiikka varhaiskasvatuspalveluiden järjestämisessä

Kirjoittajalta Ville Ruutiainen 26.5.2025

Julkinen varhaiskasvatusjärjestelmä on ollut yksi Pohjoismaisen hyvinvointimallin tukijaloista. Pohjoismaisen mallin mukaisesti varhaiskasvatuksella on myös Suomessa ollut merkittävä työvoima-, sosiaali-, koulutus-, tasa-arvo- ja perhepoliittinen rooli. Varhaiskasvatusjärjestelmän kehittäminen ei kuitenkaan ole ollut yksinomaan johdonmukainen tai suoraviivainen projekti, vaan erilaiset, osin keskenään ristiriitaiset, ideat, puhetavat ja intressit ovat muokanneet sitä.

Kehän III:n työmatkaliikennettä aamun sarastaessa. Suuret voimalinjat hallitsevat kuvaa.

Kestävä energiamurros edellyttää laajempaa turvallisuuskäsitystä sekä oikeudenmukaisuutta

Kirjoittajalta Marja Helena Sivonen 25.4.2025

Energiamurros on ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi välttämätön. Sen toteuttamiseksi tulee kuitenkin huomioida monet kansalliseen turvallisuuteen liittyvät asiat ja murrosta toteuttaessa oikeudenmukaisuus on avainasia, kirjoittaa tutkija Marja Helena Sivonen.

Kuva veden pinnasta. Ympäröivien puiden oksat heijastuvat rehevöityneen vesistön pinnasta.

Reino ja joutsen – eli kuinka puolustaa lähiympäristöään, kun ympäristöhaittojen aiheuttajana on vihreä siirtymä?

Kirjoittajalta Maija Jokela 24.4.2025

Fossiilisista polttoaineista eroon pääseminen edellyttää vihreää siirtymää, mikä lisää kaivos- ja akkuteollisuutta. Paikalliselle ympäristölle haitalliset hankkeet eivät sijaitse enää ainoastaan globaalissa etelässä, vaan tulevat omalle takapihallemme. Miten puolustaa omaa lähiympäristöään tai meriluontoa, jos vaakakupissa on ilmastonmuutoksen hillintä?

Kuvassa on Euroopan kartta, jonka yläpuolella on Tiktokin tykkäys-symboleita Tiktokin brändiväreissä.

Kommentti: Euroopan hetki Tiktokissa: #Eurotokissa kytee Amerikka-kriittisyys

Kirjoittajalta Juulia Heikkinen 11.3.2025

Alkuvuoden maailmanpoliittiset käänteet näkyvät myös Tiktokissa, jossa #eurotokin kaltaiset, ei-amerikkalaista sisältöä merkkaavat tunnisteet trendaavat.

Henri Koskinen ja Lotta Haikkola.

Henri Koskinen aloittaa Ilmiön vastaavana päätoimittajana

Kirjoittajalta Ida Korolainen 18.2.2025

Ilmiön vastaava päätoimittaja vaihtuu, kun Henri Koskinen aloittaa tehtävässä vuoden 2025 alussa. Tähän asti vastaavana päätoimittajana on toiminut Ilmiön perustaja Lotta Haikkola.

Sillanrakentajat rakentavat Hakaniemen ja Kalasataman eteläkärjen eli Nihdin yhdistävää Merihaansiltaa sakeassa lumisateessa. Raudoitusta on tekemässä monta miestä. Taustalla hämyisä Sompasaari.

Kestävyysmurros tuo jännitteitä työpaikkojen arkeen

Kirjoittajalta Eeva Houtbeckers 17.12.2024

Ekokriisin edellyttämä kestävyysmurros vaikuttaa väistämättä myös tulevaisuuden työelämään. Tutkimuksemme mukaan kestävyyteen pyrkiminen aiheuttaa jännitteitä työpaikkojen arjessa.

Mustavalkoinen kuva tyhjästä huoneesta. Ikkunasta tulee valoa huoneen sisälle.

Nuoret, päihderiippuvuus, asunnottomuus – Lapsuuden suojan reunoilta yhteiskunnan marginaaleihin

Kirjoittajalta Keiju Vihreäsalo 11.12.2024

Nuorten päihderiippuvuuteen liittyviä ilmiöitä tarkastellaan ennen kaikkea nykyhetkessä sekä haittoja vähentävän työn näkökulmasta. Moni kuitenkin putoaa lapsuuden turvaverkkojen läpi jo varhain, usein ennen päihdeongelmaa.