Ensitreffit alttarilla sosiologin silmin, osa 11: Emme ole olleet missään tekemisissä

Parisuhteen päättyminen on useimmiten suuri pettymys, näin myös Ensitreffeissä. Eroja käsitellään mediassa paljon, ja erityisen kiinnostavia ovat julkkisten erot. Miten Ensitreffeissä kuvataan eroa ja siihen johtaneita syitä?

 

No nyt oli jännä jakso! Juuditin ja Tommin tilanne on aiemmin vaikuttanut vaikealta, mutta nyt he kävelivät käsi kädessä, ja Juudit kertoi, että palaset ovat hänestä nyt kohdillaan. Miralla ja Matilla taas on aiemmissa jaksoissa mennyt pienestä hankauksesta huolimatta varsin hyvin. Nyt kumpikin kertoi kommunikaatio-ongelmista, ja Mira valitteli syvällisen keskustelun puuttuvan.

Varmimmalta jatkajalta näyttäneellä parilla, Katilla ja Jannella, oli myös ongelmia. Kati vaikutti turhautuneelta ja kertoi lämmön hävinneen parin väliltä. Parille syntyi jaksossa monimutkainen konflikti, kun Kati syytti Jannea siitä, ettei tämä ilmaise eriäviä mielipiteitään tarpeeksi selvästi. Janne taas esitti eriävänä mielipiteenään, että osaa kyllä kertoa olevansa eri mieltä. Emma ja Tuomas taas nähtiin jakson alussa toiveikkaammissa tunnelmissa kuin aiemmissa jaksoissa. Tilanne kuitenkin muuttui jakson lopussa.

Useimmiten parit ilmoittavat vasta kauden lopuksi päätöksestään.

Ensitreffeissä parit eroavat vain harvoin ennen viimeistä jaksoa. Edellisen kerran nähtiin ero kesken kauden, kun Mari ja Petri päättivät neljännellä kaudella, että jatkavat kuvaukset loppuun erillään. On sarjassa tietysti ollut myös pareja, joiden ero kauden lopussa ei ole tullut katsojille minään yllätyksenä. Neljännellä kaudella myös Alisan ja Esan suhde lässähti heti alkuunsa, ja viidennellä kaudella Rosan ja Eetun yhteiselo oli tuskallista seurattavaa. Useimmiten parit silti ilmoittavat vasta lopuksi päätöksestään. Yllätyksiäkin on nähty. Kolmannella kaudella Milla ja Kimmo päättivät jatkaa yhdessä, vaikka suhde ei kovin auvoiselta sarjan kuluessa vaikuttanutkaan. Pari erosi noin vuotta myöhemmin kuvausten päättymisen jälkeen.

Tuomas ja Emma siis erosivat jakson päätteeksi. Tuomas kertoi väsyneensä siihen, että suhde tuntui konfliktilta konfliktin perään. Suhde ei tuntunut enää edes kaverisuhteelta. Emma taas kertoi ahdistuneensa Tuomaksen seurassa, ”kun ei voi tietää, mitä sieltä suusta tulee” ja että ”romanttisessa mielessä mitään ei ole tehtävissä”.

Silta, jonka kaiteeseen on kiinnitetty lemmenlukkoja.

Ero on mysteeri, joka kiehtoo

Ensitreffeissä ero on melkein aina pettymys ja aiheuttaa surua, ihan niin kuin tosielämässäkin. Tosi-tv-tiimi toivoi viimeiseen saakka, että Tuomas ja Emma olisivat saaneet suhteensa toimimaan ja nähneet toisissaan potentiaaliset parisuhdekumppanit. Pari vaikutti nimittäin parhaina hetkinään tulevan hyvin toimeen. Kumpikin oli sitä mieltä, että keskusteluyhteys toimii. Pari nähtiin hassuttelemassa keskenään, eivätkä he kartelleet fyysisesti toisiaan.

Ero on monille vakava kriisi. Avioliittojen solmiminen on vähentynyt Suomessa viimeisten kymmenen vuoden aikana, kun taas avioerojen määrä on pysynyt vakaana. Avioeroja on vuosittain noin 13 000–14 000. Suomessa avioerot ovat yleisempiä kuin Euroopassa keskimäärin.

Eroista kirjoitetaan paljon julkisuudessa, ja erityisesti julkisuuden henkilöiden erot kuuluvat median luetuimpiin sisältöihin. Julkisuuden henkilöt ilmaisevat usein tiedotteissaan ja haastatteluissaan, että ero on tapahtunut yhteisymmärryksessä ja että osapuolet ovat edelleen hyvissä väleissä. Eron dramaattiset puolet pidetään piilossa.

Some-aikana erojen kautta tulee esiin, ettei elämä ollutkaan sellaista kuin oli annettu ymmärtää.

Joissain julkkiseroissa myös eron tuska ja traagisuus tuodaan esiin. Tänä vuonna olemme esimerkiksi seuranneet räiskyvämpiäkin eroprosesseja, kun nykyinen somevaikuttaja Martina Aitolehti ja hänen miehenään julkisstatuksen saavuttanut Stefan Therman erosivat keväällä. Therman alkoi seurustella toisen somevaikuttajan Sofia Belorfin kanssa, pari muutti yhteen ja erosi. Nopeita käänteitä on voinut seurata reaaliajassa Instagramissa.

Miksi erot kiinnostavat? Ainakin siksi, että niihin liittyy mysteeri. Mitä kaikkea kätkeytyykään lausumien “kasvoimme erilleen” ja “erosimme ystävinä” taakse? Some-aikana erojen kautta tulee esiin, ettei elämä ollutkaan sellaista kuin oli annettu ymmärtää. Eroon liittyy paljastuminen: onnellisen kulissin takana olikin kaksi onnetonta ihmistä.

Sosiologi Jaana Maksimainen on todennut, että nykyisin ero ei ole poikkeava vaan pikemminkin odotettu päätös parisuhteelle. Silti parisuhteeseen liittyy odotus onnesta ja jatkuvuudesta. Ero rikkoo tämän kuvan ideaalista parisuhteesta traagisella tavalla, jolloin keskeisimmäksi kysymykseksi nousee, miksi ero tapahtui. Media ottaa tästä julkkisten kohdalla usein kaiken irti.

Narussa roikkuva paperisydän, joka on repeämässä kahtia.

Millainen on säädyllinen ero?

Sosiologian emeritaprofessori Riitta Jallinojan mukaan julkisuudessa toistellaan usein erilaisia läheis- ja parisuhteisiin liittyviä hokemia, kuten että puolet avioliitoista päätyy eroon. Tästä syntyy Jallinojan mukaan yhdessä julkkiserojen tunteisiin vetoavan ja katastrofivertauskuvilla operoivan mediakäsittelyn kanssa kaikkien parisuhteiden päällä leijuva uhka. Maksimainen vertaakin erojen saamaa julkisuutta katastrofiuutisointiin: näin voisi käydä myös sinulle.

Ensitreffien eroissa on nähtävissä joitain samoja piirteitä kuin siinä, miten julkkiseroja julkisuudessa käsitellään. Jaksossa Tuomaksen ja Emman ero rakennettiin yllätykseksi. Pari näytettiin jakso alussa ikään kuin toisensa uudelleen löytäneenä, mutta lopussa idylli rikottiin, kun konfliktista konfliktiin edennyt suhde sai päätöksensä. Emma näytettiin jakson alussa erityisen toiveikkaana, mutta lopussa unelma parisuhteesta särkyi. Parin tiet erkanivat konkreettisesti ja aavistuksen haikeasti Helsingin rautatieasemalla. Erosta pyrittiin rakentamaan mahdollisimman emotionaalinen, vaikkei aineksia siihen tosielämässä välttämättä olisikaan.

Erojen saamaa julkisuutta voi verrata katastrofiuutisointiin: näin voisi käydä myös sinulle.

Ensitreffien eroissa ei tietenkään ole vastaavaa dramatiikkaa kuin ”oikeissa” eroissa. Parit ovat tunteneet toisensa vain viikkoja, eikä mitään parisuhteeksi miellettävää ole ehkä ehtinyt edes syntyä. Silti sarjassa on nähty, miten ero voi haavoittaa.

Jallinoja on erojulkisuutta käsitelleissä tutkimuksissaan todennut, että julkkikset esittävät eron usein vääjäämättömänä kehityskulkuna. Jallinojan mukaan tämä ”säädyllistää” eroa, etenkin jos suhteen päättymisen syyt eivät ole yleisesti hyväksyttyjä. Julkisuudessa eroavat antavat äänen eroon liittyville tuntemuksille. Kivulias tai “oikeista” syistä tapahtunut ero on myös legitiimi ero.

Kaksi henkilöä puhumassa rannalla.

Tahdolla ja työllä ikuiseen parisuhdeonneen

Analysoimme aiemmin Ensitreffeissä näkyviä parisuhteen ideaalimalleja. Niin sanotussa parisuhteen asiantuntijamallissa parisuhteen koossapitävänä voimana nähdään se, että parit yrittävät tosissaan rakentaa kumppanuutta ja löytää tätä kautta myös romanttista värinää. Ajatuksena on, että kaikki parit voivat onnistua, jos vain tahtoa ja yritystä riittää.

Ensitreffeissä tämä parisuhteen malli tuntuu keskeisimmältä. Se näkyy sarjan asiantuntijoiden ja osallistujien puheissa ja sosiaalisen median analyyseissä myös silloin, kun puhutaan eroamisesta.

Tuomas kuvaili jaksossa oppineensa, että olisi pitänyt avoimemmin kertoa, mitä tuntee. Edellisessä jaksossa Tuomaksen ja Emman epätoivoiselta vaikuttava tilanne näytti ratkeavan Marianna Stolbowin sohvalla koettuun oivallukseen, että he ovat kumpikin olleet epävarmoja ja epäilleet, riittävätkö toisilleen. Katsojalle annettiin vaikutelma, että tämän oivalluksen jälkeen suhdetta olisi mahdollista rakentaa uusin eväin.

Ensitreffien kuvaamassa säädyllisessä erossa kumpikin ottaa opikseen ja kasvaa ihmisenä.

Somessa keskustelua käytiin esimerkiksi siitä, minkälaiset ehtojen tulee täyttyä, jotta Emman ja Tuomaksen parisuhde voisi toimia. Kirjoittelussa tulivat esiin ainakin seuraavat seikat: on osattava käsitellä tunteitaan, on opittava tuntemaan ja hyväksymään itsensä ja käsiteltävä omat epävarmuutensa, ja on osattava kommunikoida ja yleensäkin olla parisuhteessa. Ei saa olla liian herkkä, kärkäs, loukkaantuva tai suorapuheinen. Periaatteessa siis keistä tahansa voisi tulla pari, ja suhde voisi näillä taidoilla ja ominaisuuksilla jatkua, kunnes kuolema erottaa. Jos ero kuitenkin tulee, Ensitreffien kuvaamassa säädyllisessä erossa kumpikin ottaa opikseen ja kasvaa ihmisenä, jotta tulevalla parisuhteella olisi paremmat lähtökohdat. Mediassa ero uhkaa kaikkia parisuhteita, mutta Ensitreffeissä se luo polun seuraavaan suhteeseen.

Ensitreffien parien onnistumismahdollisuuksia pidetään usein huonoina. Tosi-tv-tiimin muistinvaraiseen tilastolliseen pika-analyysiin perustuva tulos on, että Suomen Ensitreffeissä syntyneistä pareista huomattavan moni on edelleen yhdessä, noin yksi pari kautta kohti, eli noin 30 prosenttia. Tätä voi pitää erinomaisena tuloksena. Mutta voisiko jatkaneita pareja olla vieläkin enemmän, jos osallistujat vain olisivat jatkaneet yrittämistä?

 

***

Sosiologi Anu Katainen ja Ilmiön tosi-tv-tiimi seuraavat Ensitreffit alttarilla -sarjaa viikoittaisissa jaksoanalyyseissä syksyllä 2020. Löydät kaikki sarjassa ilmestyneet jutut täältä.

Kuvat: bannerikuva Gabriel Tovar, tekstin kuvat Joakim Honkasalo, Kelly Sikkema, Priscilla du Preez (kaikki Unsplash)

Kirjoittaja

CV kuva

Anu Katainen

Anu Katainen on sosiologian dosentti ja työskentelee Helsingin yliopistolla. Hänen tutkimuksensa käsittelevät terveyseroja, päihdekulttuureita ja alkoholipolitiikkaa.

 

Lue seuraavaksi

Kirjallisuutta

Skeggs, Beverley & Wood, Helen, eds. 2011. Reality Television and Class. London: Palgrave.

Skeggs, Beverley & Wood, Helen, 2009. The Transformation of Intimacy: Classed Identities in the Moral Economy of Reality Television. In: Wetherell M (ed.) Identity in the 21st Century: New Trends in Changing Times. Basingstoke: Palgrave.

 

 

 

Avainsanat: ensitreffit alttarilla ero parisuhde tunteet

– 11.11.2020