Teemaviikon lukulista
4.12. Niklas Nylund kirjoittaa peleistä kulttuuriperinnön ja museotyön näkökulmasta.
5.12. Johannes Koski kirjoittaa Pokémonin herättämistä tunteista.
6.12. Usva Friman ja Tanja Välisalo kirjoittavat elektronisen urheilun kestävyydestä.
7.12. Mikko Meriläinen ja Maria Ruotsalainen kirjoittavat nuorten digitaalisesta pelaamisesta.
11.12. Katriina Heljakka ja Jaakko Stenros kirjoittavat pelaamisen ja leikin suhteesta.
12.12. Pauliina Baltzar kirjoittaa pelien saavutettavuudesta.
13.12. Outi Laiti kirjoittaa pelikasvatuksesta saamelaisuuden viitekehyksessä.
14.12. Heidi Rautalahti kirjoittaa pelaajien kokemuksista The Last of Us -videopelisarjan äärellä.
Peli-teemaviikot Ilmiössä 4.–14.12.2023
Pelit ja leikit ovat olleet osa ihmisten elämää historian alkuhämäristä asti. Pelit kuuluvat eri muodoissaan useimpien ihmisten arkeen varhaislapsuudesta vanhainkotiin saakka, ja varsinkin Suomessa pelit ovat erottamaton osa elämää. Vuoden 2022 Pelaajabarometrin mukaan 98 prosenttia 10–75-vuotiaista suomalaisista pelaa silloin tällöin, ja vähintään kerran kuukaudessa pelaavien osuus on 89 prosenttia. Pelaamme sitten yksin tai yhdessä, peleistä on moneksi: ne voivat olla tapa viettää aikaa läheisten kanssa, pakoa arjesta tai viihdyttävää ajantappamista. Pelit tarjoavat niin suuria tunteita kuin hetken huviakin.
Yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti pelaaminen on moniulotteinen ilmiö. Sen lisäksi, että pelit ja pelaaminen tulevat yhä useammin vastaan esimerkiksi Helsingin Sanomien tai Ylen kulttuurisisällöissä, julkisessa keskustelussa nousevat esiin säännöllisesti peliyhtiöiden tuotot, huoli lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja pelien hyötyarvo esimerkiksi oppimisen välineenä. Samaan aikaan pelikeskustelun pinnan alla piilee perustavanlaatuisia kysymyksiä vapaa-ajan ja viihteen merkityksistä ihmiselle: peli ja leikki ovat usein tärkeitä juuri siksi, että ne ovat tekemisenä näennäisen turhaa.
Peli-teemaviikko toteutetaan Ilmiön ja Suomen pelitutkimuksen seuran yhteistyönä, ja juttusarjasta vastaavat Ilmiön päätoimittaja Lotta Haikkola ja vieraileva päätoimittaja Mikko Meriläinen. Suomi on kansainvälisesti tunnettu täällä tehtävästä monipuolisesta ja korkeatasoisesta pelitutkimuksesta. Kuten teemaviikon artikkelit osoittavat, pelaamista tutkitaan Suomessa laidasta laitaan, ja kirjoittajista löytyy niin uskontotieteilijöitä, filosofeja kuin sosiologejakin.
Halusimme tuoda tätä rikkautta esiin, joten olemme valinneet mukaan artikkeleita, jotka valottavat julkisessa keskustelussa vähemmälle huomiolle jääneitä aiheita. Teemaviikon artikkeleissa luodaan katse muun muassa pelien saavutettavuuteen, Pokémonien viehätykseen ja saamelaiseen pelikasvatukseen. Uusien pelejä koskevien tutkimusnäkökulmien ohella lukijan matkaan voi tarttua myös tuoretta pelattavaa!
Teemaviikolla julkaistut jutut löydät viereiseltä lukulistalta sitä mukaa, kun ne ilmestyvät.