Kuolema-teemaviikko Ilmiössä ja AntroBlogissa 28.10.–4.11.2018
Pyhäinpäivän aikaan ajatus saattaa kulkeutua kuolemaan. Ilmiö ja AntroBlogi tarjoavat ajattelun mausteeksi kasapäin kiinnostavaa luettavaa aiheesta Kuolema-teemaviikollaan.
Kuoleman voi ajatella olevan ihmisyyden pienin yhteinen nimittäjä. Se koskee jollain tavalla kaikkia meistä. Sosiologin näkökulmasta kuoleman erikoisuus piilee kuitenkin siinä, että olemme sen edessä ihmeen eriarvoisia. Kuolemaa tutkimalla pääseekin kiinni globaaliin ja paikalliseen eriarvoisuuteen, kulttuurisiin ilmiöihin ja poliittisiin järjestyksiin.
Kuolema-viikolla pohdimme kuolemaa yksityisenä ja henkilökohtaisena asiana, joka järjestää uusiksi jäljelle jääneiden sosiaaliset suhteet, arjen, identiteetin ja omaisuuden. Samalla kuolema tuo näkyväksi yhteiskunnan normit. Kuolleet on saatettava eteenpäin, ja saattamisen kulttuuri muuttuu jatkuvasti.
Viikolla pohdimme myös miten epävarmuus kuolemasta tuo näkyväksi sosiaalisen ja biologisen kuoleman eron.
Kuolema on toisaalta myös numeroita. Tilastoissa kuolema on useimmiten julkista, etäistä ja persoonatonta ja muutokset kuolleisuustilastoissa tarkoittavat kuitenkin isoja muutoksia arjessa ja yhteiskunnassa. Toisaalta laskeminen ja numerot näyttävät tekevän kuolemasta ja kriisistä. Siksi teemaviikolla mietitään myös tapoja, joilla siirtolaisten kuolemat ovat vaikuttaneet kuoleman käsittelyyn sekä Välimeren etelä- että pohjoispuolella.
Kuolema-teemaviikon tekstit ovat päivittäin esillä sosiaalisessa mediassa. Uudet sisällöt päivittyvät tänne tapahtumasivulle sitä mukaan, kun ne ilmestyvät. Viikon loputtua voit siis ahmia kaikki jutut kerralla.
Tapahtuma toteutetaan yhdessä sisarjulkaisumme AntroBlogin kanssa ja heidän sisältönsä löytyvät sekä täältä että heidän omalta tapahtumasivuiltaan. Klikkaamalla itsesi osallistujaksi Kuolema-teemaviikon Facebook-tapahtumaan pysyt varmasti kärryillä. Twitterissä ja Instagramissa taas kannattaa seurata #kuolemaviikko'a.
Kuolema-viikolla Ilmiössä
La 3.11. Kun yhteys läheiseen ei katkea kuolemaan. Läheisen ihmisen menetystä ja sen merkitystä on länsimaisissa tutkittu ihmeen vähän. Näissä tutkimuksissa ihmisten kertomukset vuorovaikutuksesta kuolleen omaisen kanssa ovat yleisiä, kirjoittaa Marja-Liisa Honkasalo